top of page
  • Sjoerd Ahlers

Hollandse kersen uit de Betuwe, wie kent ze niet?

Het idee van "Fruit uit de Camper" is begonnen met één kilo Betuwse kersen. Hoe zit dit precies? Dat leggen we uit in deze blog.


5 jaar geleden leerde wij, Sjoerd & Anne, elkaar kennen in Oostenrijk. Hier waren we beide skileraar. Sjoerd komt uit Rijswijk, een dorpje in de Betuwe (Gelderland). Anne uit Vlaardingen, dichtbij Rotterdam. De eerste keer dat Sjoerd langs kwam in Vlaardingen nam hij een kilo kersen mee. Dit viel hier goed in de smaak en op deze manier, zo vers en groot, had de familie Zonneveld ze nog niet geproefd. Dit bracht ons op het idee van Streeckproduct.nl, het verkopen van verse "Streeckproducten" direct bij de boer vandaan. Dat de inwoners van Vlaardingen de kersen een groot succes vonden bleek uit alle reacties. Echter is niet alleen de smaak van de kersen heerlijk te noemen, er zijn ook een aantal gezondheidsredenen.


“A cherry a day keeps the docter away”

Ten eerste zitten er in kersen stoffen die zorgen voor een versterkt immuunsysteem en de kans op hart- en vaatziektes verminderen. In de meeste soorten fruit zitten deze stoffen eveneens, echter in kersen zitten hiervan twee keer zoveel. Als tweede voordeel zijn kersen een gezonde bron van vitamines, 100 gram kersen bevat 43% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A wat belangrijk is voor de ogen, huid en het immuunsysteem. Een ander bijkomend voordeel van het eten van kersen is dat het helpt tegen jicht. Dit is een reumatische aandoening, door het eten van kersen wordt de kans op een jichtaanval vermindert, tot wel 35%. Kersen zijn daarnaast ook gezond voor het hart omdat ze rijk zijn aan mineralen waaronder kalium. Deze stof houd de vochtbalans van het lichaam op peil en verkleint de kans op hartritmestoornissen. Kersen hebben ook een bloeddruk lagend effect. Als laatste verkiezen topsporters kersen vaak boven andere groentes of fruit doordat uit onderzoek gebleken is dat het eten van kersen voor een grote inspanning zou leiden tot sneller spierherstel en minder spierpijn.

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page