top of page
  • Foto van schrijverAnne Zonneveld

Vijf redenen waarom je fruit moet eten!

Fruit. De meeste mensen zijn opgevoed met het eten van minimaal twee stuks fruit per dag. Maar waarom eten we eigenlijk fruit? We vinden het lekker of simpelweg omdat het gezond voor je is. Maar er zijn nog meer redenen waarom we fruit moeten eten!

Reden 1: Fruit is een gezond tussendoortje

Ben je iemand die moeite heeft om niets te eten tussen het ontbijt, lunch of diner? Of ben je gewoon gek op tussendoortjes? Dan heb je vaak te maken met de verleiding om iets ongezonds te nemen. Een koek, snoep, chips of die lekkere chocoladereep. Kun je de verleiding niet weerstaan? Neem dan een gezond tussendoortje. In de appel en peer zit bijvoorbeeld het stofje pectine wat zorgt voor een verzadigd gevoel. Een goed moment om je dagelijkse portie fruit te nuttigen.

Reden 2: Fruit geeft je energie

In fruit zitten natuurlijke suikers. Natuurlijke suikers kunnen je energie geven en je bloedsuikerspiegel omhoog brengen. In plaats van een kop koffie kun je ook een appel nemen. De banaan geeft eveneens energie en is zeer voedzaam. Let wel op, de banaan bevat veel koolhydraten. Verder is fruit een goede oplossing voor concentratieproblemen. Tekort aan het mineraal ijzer is een mogelijke oorzaak van concentratieproblemen of vermoeidheid. Deze mineraal zit in fruitsoorten zoals pruimen en abrikozen. En fruit geeft niet alleen energie, maar bevat ook nog eens weinig calorieën. Dus blijf vooral fruit eten!

Reden 3: Fruit beperkt de risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Uit Amerikaans onderzoek van Bahram Arjmandi is gebleken dat het eten van fruit een lichte verbetering laat zien ten opzichte van de risicofactoren van hart- en vaatzieken. Met name pruimen en appels, waarbij de appel het meest positieve effect te weeg brengt. Aan de hand van het onderzoek wordt zelfs het eten van twee appels aanbevolen. Wist je dat appels eveneens een positief effect hebben op het ontstaan van vetophopingen? Een goede reden om een biologische appel te eten tijdens het afvallen.

Reden 4: Fruit rijk aan vitamines

In het algemeen bevat fruit veel vitamines. Veel meer vitamines dan je wellicht weet. En ben je ook op de hoogte van de positieve effecten van vitamines? Wellicht wel. In ieder geval hebben we hier een interessant overzicht:


Vitamine A Vitamine A heeft een positieve uitwerking op de functionering van je immuunsysteem. Tevens is vitamine A goed voor je huid, haar, tandvlees en voorkomt nachtblindheid. Deze vitamine A zit onder andere in guave, cranberry, abrikoos, meloen, mango, en kers.


Vitamine B In sommige fruitsoorten zit vitamine B1. Deze vitamine zorgt onder andere voor de verbranding an koolhydraten. Daardoor krijgt je lichaam energie. Tevens speelt de vitamine B1 een rol bij de geleiding van zenuwprikkels. Vitamine B2 zorgt voor een goede spijsvertering. Daarnaast is deze vitamine ook goed voor je huid en haar. Deze vitamines zitten onder andere in frambozen. Dan heb je ook nog vitamine B3 en die helpt je lichaam energie uit suiker, vet en eiwitten te halen. Vitamine B3 heeft ook een positieve werking op het zenuwstelsel. Wist je dat fruit eveneens invloed heeft op de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten? De vitamine B5 zorgt hiervoor. B5 is ook goed voor een gezonde huid. Vitamine B3 en B5 komen bijvoorbeeld voor in appels, druiven en perziken. Vitamine B6 zorgt voor een goede spijsvertering en weerstand. Deze vitamine zit voornamelijk in banaan. Dan hebben we nog foliumzuur ofwel vitamine B11. B11 is een belangrijke vitamine voor de aanmaak van bloed en DNA-materiaal. Daarnaast beschermt het tegen hart- en vaatziekten. B11 komt voor in bijvoorbeeld abrikozen en pruimen.


Vitamine C

Vitamine C is goed voor je weerstand. Daarnaast heeft deze vitamine een positieve werking op tanden, botten, bloedvaten, de genezing van wondjes en op de vertraging van het verouderingsproces. Aardbeien, kiwi’s, sinaasappels en grapefruit bevatten relatief veel vitamine C. Maar deze vitamine zit ook in ananas en mandarijnen.


Vitamine E

Vitamine E heeft een gezonde werking op de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart. Vitamine E komt niet in veel fruitsoorten voor. In 100 gram bramen zit 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Verder zit vitamine E in perziken, bananen en blauwe bosbessen.

Reden 5: Fruit eten verveelt nooit

Wist je dat er wereldwijd meer dan 150 soorten fruit bestaan? Genoeg om mee af te wisselen. Fruit kun je in veel verschillende producten verwerken of kun je heerlijk combineren. Denk maar aan je ontbijt. Een schaaltje yoghurt met aardbeien of met schijfjes appel en een snufje kaneel. Fruit door je salade.. Genoeg recepten waarin je fruit kan verwerken! Fruit eten verveelt niet snel met zoveel variaties en combinaties. Volg je het Cure4Life programma, houd er dan rekening mee dat tijdens je programma niet alle fruitsoorten geadviseerd worden.
28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page